Rabu, 17 Agustus 2011

Mau Belanja Buah Tiin di California ?


Succulent California Fresh Figs Are Available Now

FRESNO, Calif., Aug. 4, 2011 /PRNewswire/ — As the old saying goes, good things come to those who wait. The classic expression holds true for the 2011 California fresh fig season. Late season rains caused a slight delay to the much anticipated availability of California fresh figs, but fig farmers are reporting that the main crop harvest is underway now and fresh figs grown in California will be plentiful until mid-December.

California Fig growers report excellent quality with full flavor across all varieties and encourage consumers to enjoy them all – Black Mission, Brown Turkey, Calimyrna, Kadota and Sierra. In a year being celebrated by the California fig industry as the “Year of the Fig,” these luscious-addictive-succulent fresh California Figs are the reason chefs and consumers are enthusiastic for the fruit.

“We are thrilled to see excitement for the fig beyond the classic, delicious Newton,” says Karla Stockli, Chief Executive Officer, California Fresh Fig Growers Association. ”California figs are world renowned for their versatility and unique flavor and have been treasured by the culinary elite for years. Because of the strong affinity among top chefs, along with an increasingly sophisticated consumer palate and a continued quest for great tasting, good-for-you food, we are seeing an increased demand for figs – and California fig farmers are delighted to provide.”

With fruit now available in stores, California fig farmers offer the following tips as a reminder when purchasing figs, including :

• Look for the softest figs; a soft texture indicates the fruit is ready to consume immediately.
• Don’t be concerned about small slits or tears in the skin as long as the fig has a fresh aroma.
• Fresh figs are delicate. Handle gently.
• Keep figs in the refrigerator for as long as five to seven days.
• Too many to eat right away? Just rinse and freeze. Simply arrange in a single layer on a pan and put in the freezer. Transfer frozen figs to a sealed plastic bag, where they can be kept in the freezer for up to six months.
• Avoid figs with a fermentation odor; it indicates that the fruit is overripe.

Sabtu, 16 Juli 2011

Nasehat Menjelang Ramadhan


NASEHAT MENJELANG RAMADHAN

Imam Abdul Aziz bin Abdillah bin Abdirrahman Baz رحمه الله

بِسْمِ اللهِ وَالْحَمْدُ للّهِ وَصَلَّى اللهُ عَلَى رَسُولِ اللهِ وَ عَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَمَنِ اهْتَدَى بِهُدَاهُ، أَمَّ بَعْدُ

Berkenaan dengan kehadiran bulan Ramadhan 1413H,[1] saya menasehatkan kepada saudara-saudaraku kaum Muslimin dimanapun berada agar senantiasa bertakwa kepada Allah عزّوجلّ, berlomba-lomba melakukan kebaikan, saling memberi nasehat dan sabar dalam menasehati, saling menolong dalam melakukan kebaikan, menjauhi semua perbuatan maksiat yang diharamkan oleh Allah عزّوجلّ dimanapun dan kapanpun jua, terutama pada bulan Ramadhan. Karena bulan Ramadhan adalah bulan yang teramat mulia. Amalan-amalan shaleh di bulan ini dilipatgandakan balasannya dan orang yang berpuasa dan melakukan Qiyamul lail (tarawih) dengan didasari iman dan mengharapkan pahala, dosa-dosanya akan dihapus oleh Allah عزّوجلّ, Rasulullah صلي الله عليه وسلم bersabda :

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

“Barangsiapa berpuasa pada Ramadhan karena iman dan mengharap pahala, maka dia diampuni dosanya yang telah lewat.”[2]

Juga sabda beliau صلي الله عليه وسلم:

إِذَا دَخَلَ شَهْرُ رَمَضَانَ فُتِّحَتْ أَبْوَابُ الْجَنَّةِ وَغُلِّقَتْ أَبْوَابُ جَهَنَّمَ وَسُلْسِلَتْ الشَّيَاطِينُ

“Apabila bulan Ramadhan telah tiba, pintu-pintu surga dibuka, pintu-pintu neraka ditutup dan setan-setan dirantai.”[3]

Juga sabda Rasulullah صلي الله عليه وسلم:

الصِّيَامُ جُنَّةٌ وَإِذَا كَانَ يَوْمُ صَوْمِ أَحَدِكُمْ فَلَا يَرْفُثْ وَلَا يَصْخَبْ فَإِنْ سَابَّهُ أَحَدٌ أَوْ قَاتَلَهُ فَلْيَقُلْ إِنِّي امْرُؤٌ صَائِمٌ

“Puasa itu adalah perisai. Saat salah diantara kalian sedang berpuasa, janganlah ia berbuat keji dan jangan menyalakan api permusuhan. Jika dia dihina atau diperangi oleh orang lain, hendaklah dia mengatakan, “Aku sedang berpuasa.”[4]

Dan sabda Rasulullah صلي الله عليه وسلم, yang artinya:

“Allah عزّوجلّ berfirman: ‘Semua amalan manusia untuknya. Satu kebaikan dibalas dengan sepuluh kalinya, kecuali puasa. Puasa itu untuk-Ku dan saya akan membalasnya. Dia meninggalkan tuntutan syahwatnya, tidak makan dan dia tidak minum demi Aku. Orang yang berpuasa mendapatkan dua kebahagiaan, kebahagiaan ketika berbuka dan kebahagiaan ketika bertemu dengan Rabbnya. Sungguh disisi Allah, aroma mulut orang yang sedang berpuasa itu lebih wangi daripada aroma kasturi.”[5]

Saya juga mewasiatkan kepada saudara-saudaraku kaum Muslimin agar tetap istiqamah pada siang atau pun malam Ramadhan, berlomba-lomba melakukan kebaikan. Diantara perbuatan baik itu adalan membanyak membaca al-Qur’an sambil mentadabburi dan memahaminya, memperbanyak tasbih, tahmid, tahlil, istighfar, berdoa kepada Allah agar dimasukan ke surga dan diselamatkan dari siksa neraka dan berbagai do’a kebaikan lainnya.

Tak lupa, saya juga mewasiatkan kepada saudara-saudaraku kaum Muslimin agar memperbanyak shadaqah, membantu orang-orang fakir, miskin, menunaikan zakat dan menyerahkannya kepada yang berhak menerimanya, memperhatikan dakwah, mengajari orang yang tidak tahu, menyuruh kepada yang ma’ruf dan mencegah kemungkaran dengan cara yang lembut, penuh hikmah dan dengan metode-metode yang bagus bukan yang buruk, istiqamah diatas al-haq dan senantiasa bertaubat kepada Allah عزّوجلّ.

Allah عزّوجلّ berfirman:

وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعاً أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

“Bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, Hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung.” (QS. an-Nur/24:31).

Juga firman Allah عزّوجلّ:

إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا فَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ. أُوْلَئِكَ أَصْحَابُ الْجَنَّةِ خَالِدِينَ
فِيهَا جَزَاء بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

“Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan, “Rabb Kami adalah Allah”, kemudian mereka tetap istiqamah, maka tidak ada kekhawatiran terhadap mereka dan mereka tiada (pula) berduka cita. Mereka itulah penghuni-penghuni surga, mereka kekal di dalamnya; sebagai balasan atas apa yang telah mereka kerjakan. (QS. al-Ahqaf/46:13-14)

Semoga Allah عزّوجلّ senantiasa memberikan taufik kepada kita semua untuk melakukan segala yang diridhai Allah عزّوجلّ dan semoga Allah عزّوجلّ melindungi kita semua dari segala fitnah yang menyesatkan serta jebakan setan. Sesungguhnya Allah عزّوجلّ Maha Dermawan lagi Maha Mulia.[6]

Minggu, 10 Juli 2011

Bibit Tanaman Tiin Sebagai Mas Kawin


Bibit Tanaman Tiin jenis "Red Limbangan" sebagai salah satu Mas Kawin pada Pernikahan anak perempuan kami Adhiwasti Wigaratna Yuninta dengan pria pilihannya Akhmad Risa Nurman, pada hari Sabtu, 02 Juli 2011 pukul 08.45 pagi di Gedung Graha Petrokimia Gresik;

"Semoga Allah swt memberkahimu, melimpahkan berkah kepadamu, dan menghimpun kalian berdua dalam kebaikan"

Kamis, 23 Juni 2011

Tanpa Dikemudikan Manusia, Mobil VW Bisa Melaju Sendiri


Volkswagen Passat dengan Auto Pilot

Tanpa Dikemudikan Manusia, Mobil VW Bisa Melaju Sendiri
(Inovasi)

Dadan Kuswaraharja - detikOto

Wolfsburg, Jerman - VW mengembangkan sistem Auto Pilot yang memungkinkan mobil melaju sendiri tanpa perlu kita kendalikan setirnya. Dengan berbagai sistem driver-assistance, mobil tanpa pengemudi ini bisa melaju sampai 130 km per jam. Mengendarai mobil pun kini seperti menerbangkan pesawat.

Dalam siaran pers Volkswagen, Jumat (24/6/2011), agar mobil bisa melaju sendiri, sistem Temporary Auto Pilot itu dilengkapi dengan sistem adaptive cruise control dan lane assist (yang membantu mobil tetap berada di jalurnya).

Meski mobil bisa melaju sendiri, pengendara masih bisa mengendalikan mobil jika diperlukan.

Sistem ini dikembangkan VW sebagai bagian dari penelitian yang dibiayai oleh pemerintah Uni Eropa yakni HAVEit (Highly Automated Vehicles for Intelligent Transport).

"Ini merupakan batu loncatan penting dalam sistem pengendaraan otomatis dan bebas kecelakaan," ujar Direktur Eksekutif VW Jurgen Leohold.
(ddn/ddn)

Rabu, 18 Mei 2011

Fig Fest 2011

Anda tertarik untuk mengunjungi ?


Celebrating a Valley Treasure

Savor gourmet food samples from the Central San Joaquin Valley culinary leaders. Enjoy fresh and dried California Figs, delicious recipes and more at the 8th annual Fig Fest!

Saturday, August 13th | 9:00 AM - 12:30 PM | Fresno State - Ag East Lawn
$8 advance / $10 at the gate

More details to come, including exciting new features!

California Fig Advisory Board
California Fresh Fig Growers Association
600 West Shaw Ave | Fresno, California 93704 | 559-243-8600
www.californiafigs.com | www.calfreshfigs.com

Para Pemenang FIG FEST 2010


Berikut adalah para pemenang Best Chef Restaurant, Best Food Purveyor, dengan jenis-jenis masakan yang disajikan, semoga dapat mengembangkan inspirasi anda

FIG FEST 2010 WINNERS

VIP CHOICE – Best Chef Restaurant:

First Place
Trelio Restaurant, Chocolate Caramel Stuffed Figs with Artisan Salt

Second Place
Bella Pasta Restaurant, Mission Fig Italian Sausage

Third Place
The Vintage Press, Fig Salad with Arugula and Balsamic Syrup

VIP CHOICE – Best Food Purveyor:

First Place
Rosetti’s Fine Foods, Rosetti’s Triple Almond Biscotti Cheese Platter

Second Place
Doug-Out Cookies, Fig Cookies

Third Place
Fresh N’ Easy, Fig and Caramel Ice Cream

PEOPLE’S CHOICE – Best Chef Restaurant:

First Place
Trelio Restaurant, Chocolate Caramel Stuffed Figs with Artisan Salt

Second Place
Limon Restaurant, Causa Con Salmon and Fig Compote

Third Place
Bella Pasta Italian Restaurant, Mission Fig Italian Sausage

PEOPLE’S CHOICE – Best Food Purveyor:

First Place
Love & Garlic, Creamy Flan with Fresh Figs

Second Place
The Chef’s Helper, Mission Fig BBQ Sauce

Third Place
Bravo Farms Cheese Factory, Cheese and Fig Pairing

Rabu, 20 April 2011

Pemenang Kontes " Fig Fest 2010 " di California


Pemenang Pertama Kategori Buah Tiin Segar California, Judul : Rigatoni With Figs And Curry, Oleh : Tomek Giovanis, Lokasi : Athena, Yunani


Pemenang Pertama Kategori Buah Tiin Kering California, Judul : Oatmeal with Honeyed Figs, Oleh : Jessica Pollak, Lokasi : Providence, RI

Kontes Menggambar dan Memasak

Industri Buah Tiin Kering dan Segar dengan bangga mengumumkan pemenang Kontes Menggambar dan Memasak dengan menggunakan Buah Tiin.

Kompetisi ini mencakup lebih dari 140 desain makanan yang indah dan lezat, yang diajukan oleh ilustrator berbakat dari seluruh dunia.

Dalam Kategori Buah Tiin Kering California, pemenang pertama diciptakan oleh Jessica Pollak, Providence, RI untuk Oatmeal Buah Tiin unik dan manis. Di tempat kedua, Charrow, Brooklyn, NY untuk nikmat dan sehat "Figg Skinny Bar" sedangkan tempat ketiga Kaitlyn McCane, Philadelphia, PA untuk lezat dan kreatif dirancang “California Fig Strawberry Jam.”

Dalam Kategori Buah Tiin Segar California, pemenang pertama Tomek Giovanis, Athena, Yunani. Di tempat kedua, Sofia Lourenco dari Lisbon, Portugal. Pemenang ketiga Jessica Rae Gordon, Toronto, Ontario, Kanada.

Kamis, 14 April 2011

Encanto Farms


Encanto Farms katanya merupakan "Butik" Pembibitan Tanaman Aneka Tiin dan Aneka Pisang di California, dan informasinya juga di sana terdapat lebih dari 150 varietas Tiin dan 60 varietas pisang, anda ingin membeli ?, silahkan kontak ke sana

Senin, 11 April 2011

Bertunas, belum tentu Berakar


Kegiatan di Rumah Kaca Holkham Walled Garden

The last week in February and the fig cuttings are looking strong and healthy in the glass houses of the Holkham Walled Garden. Tim Marshall, Head Gardener cautions though, '.. the bud is not necessarily meaning that they are rooted.'
The fig trees have been pruned back hard, '... perhaps a little enthusiastically', smiles Tim, 'but they were smothered in mealy bugs and will soon put out a new branch network.'

Rabu, 09 Maret 2011

Green Yordan di PERSIS Bangil

Di tempat anak kami belajar Pondok Pesantren PERSIS Bangil, pohon Tiin jenis Green Yordan tumbuh dengan subur, buahnya alhamdulillah juga lebat, lahan dan iklim di Bangil nampaknya sangat cocok untuk budidaya Buah Tiin, silahkan mencoba

Gambar ini dibuat pada hari Ahad, 06 Maret 2011

Minggu, 27 Februari 2011

Tiin dan Naga



Tanaman Buah Naga yang sedang berbunga di samping tanaman Tiin, indah bukan ?

Kamis, 06 Januari 2011

Aneka Industri Agro Taman Tiin



Aneka Industri Agro, Insya Allah sebuah semangat Taman Tiin ke depan, memadukan Tanaman Tiin dengan berbagai Buah Unggulan antara lain Pisang Agung, Jeruk Pamelo, dan lain-lain

Teratai Bersahabat Dengan Black Ischia


Indah bukan Teratai koleksi Taman Tiin, memang sengaja disandingkan dengan Tiin varietas Black Ischia

Brown Turkey di Halaman Rumah

Pohon Tiin yang sedang berbuah ini berada di Pot halaman rumah, walaupun di musim hujan lebat saat ini buahnya lumayan lebat, mungkin saja jenis ini yang agak tahan terhadap perubahan cuaca, ... Subhanallah...

Kamis, 30 Desember 2010

Buah, Daun, Getah, Akar Tiin Kaya Manfaat


Allah’s Medicine Chest: Figs (Ficus Carica)

By Hwaa Irfan

Figs are a sweet, succulent fruit that has been valued from time immemorial both when fresh, and as a dried fruit. High in dietary fiber, figs make a good contribution towards weight loss. It was valued for its ornamental leaves during the Roman times, and was a staple food for the ancient Greeks who forbade the best fruit from being exported.

The fig is an extremely unusual plant that is neither a fruit nor a flower. What we know as the fruit completely encloses the flower. The flower is considered to be invisible as inside the fig are tiny flowers which never see light, yet completes the process of a flower, producing seeds that ripen. There is an opening or ostiole i.e. an eye, which remains unconnected to the tree, but allows the fruit to develop by allowing communication with its external environment. This in itself is symbolic as the leaves of which were given to hide the shame they innately felt before being placed on earth.

Said Prophet Muhammed: “If I had to mention a fruit that descended from paradise I would say this is it, because the paradisiacal fruits do not have pits… eat from these fruits for they prevent hemorrhoids, piles and gout”(Al-Bukhari)

Known in English as figs, and teen in Arabic, the common fig is native to Persia, Asia Minor and Syria. As a member of the Urticaceae plant family, the fig tree can grow up to 12 ft. in warm, temperate climates, living to an old age. There are many varieties like the ficus sycamores, which grows into a large tree, and is common in Egypt and Syria. The variety in the U.S. were mainly imported from Europe (where it was introduced around the 16th century) from which cultivation in the U.S. took off The fig tree is harvested in July and August, with producing countries Spain, Malta, Greece, Southern France, and the top producing countries being Turkey, and then Egypt.

On the market “natural” figs are allowed to keep their natural shape, and are packed loosely. “Pulled” figs are for export in small boxes/drums, which is kneaded to make them supple. Bay leaves might be included to keep away insects. “Pressed” figs are closely packed.

Chemical Properties
Many properties have been identified, but the full effect still remains unknown.

• Triglycerides
• cysteine endopeptodase
• Flavanoids
• Polyphenols
• Triterpenoids
• Coumarins
• Arabinose
• B-amyrins
• B-Carotene
• Glycosides
• B-Setosterols (also present in the leaves
• Xanthotoxol
• Psoralen
• Bergaptene (also present in the leaves)
• Umbelliferone
• Campesterol
• Stigmasterol (also present in the leaves)
• Fucosterol
• Oleic acid (seeds)
• Linoleic acid (seeds)
• Palmitic acid (seeds)
• Stearic acid (seeds)
• Arachidic acid (seeds)
• Pentosans (leaves)
• Carotene (trace) (leaves)
• Bergaptene (leaves)
• Tyrosine (leaves)
• Caoutchouc (tree sap)
• Albumin (tree sap)
• Cerin (tree sap)
• Malic acid (tree sap)
• Rennin (tree sap)
• Proteolytic enzymes (tree sap)
• Diatase (tree sap)
• Esterase (tree sap)
• Lipase (tree sap)
• Catalase (tree sap)
• Peroxidase (tree sap)

Psoralen has been identified as an active agent against tumors, bacteria and viruses. The phytochemical, cysteine endopeptodase has been isolated from the fruit to produce a protein ficin, a protein digestant. Ficin has also been used to tenderize meat. The triterpenoids and coumarins have been identified as having anticancerous activity. In Southern France, the bergaptene is extracted for the perfume industry as “fig leaf absolute” to produce a scent of the woodlands.

The therapeutic qualities include the following:

• Demulcent
• Emollient
• Nutritive
• Aperient
• Antipyretic
• Purgative

Figs have long been known for their mild laxative action as syrup of figs, and as such, one can phytochemical properties of figs included in along with senna in medicine, particularly syrups. In the British pharmacopoeia syrup of figs is recommended as a good laxative for children. As a demulcent, decoctions are made for the easing of catarrhal infections of the nose and throat. The potassium content helps to control blood pressure, which is beneficial to those who have a high salt diet, and/or a diet high in processed foods.

In countries where fig leaves are a part of the diet, the leaves reduce insulin, which is handy for diabetics on insulin. The triglycerides lowers the amount of fat circulating in the blood.
In folk medicine, the milk-like sap from a freshly broken stalk will remove warts, and the leaves have been made into a decoction for the relief of diabetes, and calcification of the kidneys and liver.

The ficus carica is prevalent in India where it is used in traditional medicine. The roots of the fig tree have been used to treat ringworms and leucoderma, whilst the fruits have been used for inflammations, and cases of paralysis. In ayurvedic medicine, it is known that eating the fruit cleans the mouth, and removed foul tastes from the mouth. It is considered a natural tonic to the body, strengthening the vitality of the body, and is used to rejuvenate the mother who has just given birth after a case of hard labor.

In Chinese medicine, the leaves .are used to cure hemorrhoids, for hypertension, and as an anticancerous agent while bergaptene is has been used to cure vitiligo, psoriasis, and alopecia.

Nutritional Content

• Potassium
• Calcium
• ManganeseBeta Tocopherol
• Magnesium
• Phosphorus
• Zinc
• Copper
• Vitamin E
• Vitamin K
• Vitamin B6
• Riboflavin
• Niacin
• Folate
• Pantothenic acid
• Choline
• Omega-3 fatty acids
• Omega-6 fatty acids

Recipes

It is preferable to buy figs fresh, a couple of days at the most before eating as fresh figs are higher in antioxidants (prevents cell degeneration). The smell of a fruit is always a good give away as to its freshness, and with figs there should be a gentle sweet fragrance. Once bought, they should not be kept in the refrigerator for more than two days in a manner that will prevent them from bruising, and covered to prevent them from drying. With dried figs, they can be kept for several months in a dark cool place. They require a lot of chewing which is the beginning of the digestive process, and from which one is more able to benefit from the nutrients present. Unfortunately, the commercialized processing of dried figs might mean they have been treated with sulphites as a preservative to lengthen their shelf life in the store. This presents a problem for asthmatics especially. Foods classified as organic will be sulphur free.

It get the best out of figs nutritional speaking they should be eaten with the skin, which means coming across a soft pulpy, chewy, and crunchy (seeds) textures all at the same time. However, IN SOME Western countries the skin is peeled. Dried figs can be simmered in water for a few minutes to make them juicier or added to the morning cereal/porridge or added to yoghurt or a cold dessert. Fig jam is quite popular, and that can be made by using plump fresh figs.

- ½ lb sugar
- ½ pint of water per pound of fruit

that makes the syrup, and then just add the figs, bring to the boil until thick. Add a stick of cinnamon before it boils to extract the preservatives, and remove after boiling

For other purposes, the fresh fig can be roasted using the flesh as an emollient in the form of a poultice to dental abscesses, they were used in the Bible that way. The tree sap was used in South America traditionally to do the washing up, and until recently was an ingredient in commercial detergents.

The milk-like sap from a freshly broken stalk will remove warts – some methods use the sap produced before the fruit is ripe. On application, the area around the wart will become inflamed, which is the beginning of the process of shriveling and falling off.

For coughs, asthma and bronchitis, a pound of figs cut, addded to a quart of water, then brought to the boil, then allowed to simmer. Afterwards, place the content in a muslin cloth, and squeeze out the juice, then add to the juice 2 lemons.
In balance He gave us everything we needed, but as for what we want!

Sources:

“Fig, Common”. http://www.botanical.com/botanical/mgmh/f/figcom12.html
“Figs http://whfoods.org/genpage.php?tname=foodspice&dbid=24
Felter, H. W. King’s American Dispensatory, U.S.1898.
Kadamus, J. “Encyclopedia of Medicinal Herbs“. Parker Publ, U.K. 1983.
Kalaskar, M.G. et la. “Pharmacognostic and Phytochemical Investigation of Ficus Carica”. http://www.ethnoleaflets.com/leaflets/ficus.htm
Morton, J. “Figs”. http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/fig.html

Jumat, 12 November 2010

Hasil Panenan Taman Tiin

Buah Tiin yang dipanen ini kualitasnya masih belum optimal karena di musim yang masih ada hujan biasanya buahnya terkena jamur, terkadang buahnya rontok sebelum masak;

Yang di atas tangan jenis ungu Yordan, sedangkan lainnya jenis Brown Turkey, bagaimana dengan tanaman anda ?

Senin, 11 Oktober 2010

Buah Tiin (Ficus Carica) Sumber Kalsium dan Serat Tertinggi


Dr.Abhay Kumar Pati, Biotechayur, India
Physician, author, entrepreneur and industrialist based in The United State

Terapi menggunakan Buah Tiin adalah salah satu sumber kalsium dan serat tertinggi.
Menurut data USDA, buah tiin kering merupakan buah yang kaya serat, tembaga, mangan, magnesium, kalium, kalsium, dan vitamin K, yang merupakan kebutuhan manusia.

Buah Tiin mengandung banyak antioksidan, dan merupakan sumber flavonoid dan polifenol yang baik.

Selasa, 05 Oktober 2010

Buah Tiin / Figs (Wuhua guo, Ficus Carica) and Frittilaria Bulb (Chuangbei, Fritillaria Cirrhosa) Tong Sui Recipe – Nourishing the Lungs


Praktisi pengobatan Tradisional Cina percaya bahwa paru-paru berperan atas sistem pertahanan tubuh. Paru-paru sangat sensitif terhadap udara di lingkungan kita. Paru-paru yang lemah akan mempunyai resistansi rendah terhadap flu, pilek dan batuk.

Resep ini menggunakan Buah Tiin (buah yang manis, Wuhua Guo, Ficus Carica) yang berfungsi untuk melembabkan paru-paru dan membersihkan efek panas yang ditimbulkan dari tubuh.

Frittilaria bulbs (Chuangbei, Fritillaria Cirrhosa) are good for dissolving phlegm and lily bulbs (Baihe, Lilium Brownni) are good for stopping cough. For an extra flavour and sweetness, I added in some mutt cho (preserved Chinese Dates).

Hal ini diyakini bahwa ketika paru-paru yang sehat, pernapasan kita menjadi baik, dan kulit akan sehat juga, dan bisa menjadi bagian dari program 'kecantikan' Anda juga

Bahan yang digunakan :

Figs (Buah Tiin), 10 pcs
Frittilaria Bulb, ½ cup
Lily Bulbs, ½ cup
Mutt Cho, 6 pcs (large)
Water, 6 bowls
Rock Sugar, to taste

Masukkan air dan semua bahan ke dalam panci. Rebus sekitar 1 jam. Tambahkan gula batu secukupnya. Sajikan dingin atau hangat. (Peteformation Foodie Adventure)

Kamis, 23 September 2010

Buah Tiin, Lukisan Else Bostelmann


Buah Tiin telah dibudidayakan sejak jaman dahulu di wilayah Mediterania di mana pertama tumbuh. Lukisan ini adalah karya Else Bostelmann dan awal diterbitkan dalam The World in Your Garden oleh National Geographic, pada tahun 1957

Minggu, 19 September 2010

Karakterisasi Morfologi Tanaman Buah Tiin


KARAKTERISASI MORFOLOGI TANAMAN BUAH TIIN
(Ficus carica L.)

Dipersiapkan dan disusun oleh:

Harir Muhammad Kholid
Nim. 05710013

JURUSAN BUDIDAYA PERTANIAN FAKULTAS PERTANIAN PETERNAKAN UNIVERSITAS MUHAMMADIYAH MALANG

Pembimbing Utama : Dr. Ir. Erny Ishartati, MP
Pembimbing Pendamping : Ir. Agus Zainudin, MP

Telah disetujui dan memenuhi persyaratan untuk Publikasi Ilmiah


ABSTRAK

Penelitian ini secara umum bertujuan untuk mempelajari dan mengetahui aspek genetika mendukung upaya-upaya untuk mendapatkan kultivar yang potensial, sehingga arah perbaikan karakter dapat dilakukan secara efektif dan efisien.

Tujuan dari penelitian ini secara khusus adalah untuk menyelidiki : a) karakter khusus buah tiin, b) menyelidiki Korelasi antara karakter yang diamati, dan c) menyelidiki kontribusi langsung dan tidak langsung terhadap karakter hasil.

Penelitian ini dilakukan di Surabaya pada bulan Mei sampai Juli 2009. Penelitian ini tidak menggunakan metode tertentu, tetapi menggunakan 6 (Enam) kultivar buah tiin yaitu : Brown Turkey, Black Ischia, Adriatics, Green Jordan, Syrian, dan Flanders yang diulang dua kali (2 kali).

Parameter Pengamatan antara lain meliputi ukuran ostiole, pembukaan ostiole, transparansi daging buah, warna daging buah, panjang tangkai buah, lebar tangkai buah, bentuk tangkai buah, leher buah, warna buah matang, warna buah muda, bentuk buah matang, bentuk dasar buah, jenis buah, warna tangkai buah, ujung daun, panjang tangkai daun, bentuk tangkai daun, ukuran tangkai, warna daun muda, warna daun tua, warna daun bawah, bentuk dasar daun, bentuk ujung daun, warna tangkai, tinggi tanaman, diameter batang, luas daun, jumlah daun, jumlah buah, dll

Berdasarkan hasil pengamatan dapat disimpulkan:

1) Karakter-karakter khas tanaman buah tiin berdasarkan Analisis Multidimensional meliputi : letak kuncup tunas, letak calon buah, dan leher buah.

2) Identifikasi karakter tanaman buah tiin berdasarkan Analisis Komponen Utama
komponen utama. Komponen I terdiri dari : Green yordan, Syrian, Brown turkey; Sedangkan Komponen II terdiri dari : Flanders, Adriatic, Black ischia.

3) Hasil analisis linas menunjukkan peringkat pengaruh langsung positif sangat nyata (p > 0,01) terhadap jumlah buah adalah karakter tinggi tanaman (PTT = 0,684), luas daun (PLs-D) = 0,636), jumlah daun (PJD = 0,347), dan diameter batang (PDB = 0,066).

4) Hasil analisis lintas juga menunjukkan pengaruh korelasi positif tinggi tanaman yang tinggi dipengaruhi secara tidak langsung oleh karakter luas daun (r = 0,138) dan jumlah daun (r = 0,393), sedangkan untuk karakter luas daun dipengaruhi secara tidak langsung oleh tinggi tanaman (r = 0,138) dan diameter batang ( r = 0,314).